İstanbul Işık Üniversitesi
Işık Üniversitesi, 3 fakülte, 10 bölüm, 2 enstitü ile çok büyük bir alanda kurulu modern kampüsünde öğrenim hizmeti veren özel üniversitelerden birisidir.
Kuruluş: 1996
Adresi: Işık Üniversitesi Rektörlüğü.Büyükdere cad. 80670 Maslak
Bulunduğu Şehir: İstanbul
Tel: 0(212) 286 29 60
Eğitim Dili: İngilizce
Tarihçe:
Işık Okullarının temelleri 14 aralık 1885'te o zamanlar Osmanlı İmparatorluğunun bir şehri olan Selanik'te kurulan Feyziye-i Sübyan Okulu yani Feyziye Okullarına dayanır. Hatta Mustafa Kemal Atatürk'ün gittiği Şemsi Efendi İlkokulu da Feyziye Okulları Vakfının bünyesindedir. Balkan savaşını izleyen yıllarda okul merkezini Selanik'ten İstanbul'a taşımıştır. 1935'te kuruluşlarının 50. yıldönümünde Atatürk'ün de onayıyla Feyziye Okulları ismi Işık olarak değiştirilmiştir. 1986'da Vakıf, İstanbul Maslak'ta üniversite kurmaya karar verdi. Işık Üniversitesinin temelleri de böylece atılmış oldu. Üniversite 1996-1997 Akedemik yılında eğitime başladı. Tarihinden de anladığımız gibi Feyziye Okulları Vakfı 118 yıldır Türk Eğitim Sistemine hizmet etmektedir ve etmeye devam edecektir.
Genel Açıklama
Işık Üniversitesi, 3 fakülte, 10 bölüm, 2 enstitü ile çok büyük bir alanda kurulu modern kampüsünde öğrenim hizmeti veren özel üniversitelerden birisidir. Üniversitede halen 100 Akademisyen görev yapmaktadır.
Üniversite nin kendi bünyesinde yurtları mevcut olmasına rağmen, bu bütün öğrencilerin ihtiyacını karşılayacak düzeyde değildir. Özellikle kız öğrencilerin kalacak yer temininde yardımcı olunmaktadır.
Fakülteler:
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Elektronik Mühendisliği Bölümü
Endüstri Mühendisliği Bölümü
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İşletme Bölümü
Fen-Edebiyat Fakültesi
Matematik Bölümü
Fizik Bölümü
Enformasyon Teknolojileri Bölümü
İngilizce Yabancıdil Bölümü
Öğrenciler hafta içi ve cumartesi günleri yemek ihtiyaçlarını üniversite kampüsündeki kafeteryadan giderebilmektedirler. Ayrıca öğrenciler, Feyziyeliler Işıklılar Derneği Sosyal Tesisleri’ndeki kafeterya ve restoran hizmetlerinden de yararlanma imkanına sahipler.
Üniversite başarılı öğrencileri teşvik etmek ve gereksinim içindeki öğrencilere maddi yardımda bulunmak amacıyla, tercihleri doğrultusunda, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından üniversitenin burslu programlarına yerleştirilen öğrencilerle birlikte,halen 1400 öğrencinin 200’si burs vermektedir.
Fen-Edebiyat Fakültesi, Matematik ve Fizik Bölümü’nün tüm öğrencileri burslu olarak öğrenim görmektedirler. Işık Üniversitesinde ücretli öğrenim bedeli yıllık 7000 Dolardır. Ö.S.Y.M. tarafından üniversiteye burslu olarak yerleştirilen öğrencilere, sadece öğretim ücretini kapsayan ÖSYM başarı bursu verilir. Öğrencilere verilen başarı bursu, öğrencilerin başarısız olduğu durumlarda kesilir. Burslu eğitim, bursların veriliş biçimine göre dörde ayrılır:
1. Ö.S.Y.M. Başarı Bursu
Bu burs, ÖSS’ye başvuru sırasında yapılan tercih üzerine, bu sınavda gösterilen başarı durumuna bakılarak, önceden ilan edilen sayıda öğrenciye verilir. Başarı bursu, yalnızca öğrencinin eğitim ücretini kapsar. Lisans eğitimine 1. sınıftan başlayan öğrencilere 4, İngilizce Hazırlık Programı ile başlayan öğrencilere ise 5 yıl boyunca verilir.
2. F.M.V. Işık Liseleri Başarı Bursu
Işık Liselerini son üç yılın not ortalaması bakımından ilk % 10’un içinde başarı ile bitiren ve Ö.S.S.’de Üniversiteye ilk üç sırada yer veren öğrencilerden yabancı dil hazırlık ve asıl öğretim süresi boyunca öğrenim ücreti alınmaması şeklindedir.
3. Başarı Bursu
Öğrenim sırasında ilk akademik yılı başarı ile bitiren ve genel not ortalaması bakımından bölüm birincisi ve ikincisi olan öğrencilerle, bölümünde alınması gereken derslerden en az 3.5 genel not ortalaması tutturan öğrencilerden, izleyen akademik yılda ( 1 yıl ) öğrenim ücreti alınmaz.
4. İhtiyaç Bursu
ÖSYM tarafından Üniversitemiz burslu programlarına yerleştirilen öğrencilerden, öğrenimleri sırasında üstün başarı gösteren veya maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere, "Eğitim Destek Fonu"nün olanaklarına bağlı olmak koşulu ile her yıl Mütevelli Heyeti’nin belirlediği miktarlarda 10 ay süre ile verilen burstur. Kardeşler indirimi, yemek ve kitap yardımı gibi başka burs uygulamaları da vardır.