Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nejdet Şen, yaptığı çalışma sonucunda siyah üzüm çekirdeğinin meyvesinden 3 kat daha fazla doğal antioksidan madde içerdiğini, antioksidanın kanser, yaşlanma ve kalp krizi riskine karşı etkili olduğunu belirledi.
Siyah üzüm çekirdeğinin antioksidan bakımından C ve E vitamininden daha zengin olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Nejdet Şen, vitamin deposu olan üzüm çekirdeğinin üzümle birlikte yenmesi gerektiğini belirtti.
Şen, "Yaptığımız araştırmalarda özellikle siyah üzüm ve çekirdeğinin diğer sarı üzüme göre daha fazla antioksidan içerdiğini belirledik. Vücut için son derece önemli olan antioksidan madde, hormonal dengeyi ve vücudu zararlı maddeler karşı korur. Bu da üzüm çekirdeğinin önemini ortaya koymaktadır. Siyah üzümü veya kurusunu yerken çekirdekleri çiğneyin. Bu çekirdekteki antioksidan etkisini artıracaktır." diye konuştu.
YAŞLANMAYI GECİKTİRİR
Serbest radikaller olarak nitelendirilen ve hücre ve dokulara zarar veren maddelerin üzüm çekirdeğinde bulunan antioksidanlarla azaltıldığını belirten Şen, şunları söyledi: "Serbest radikallerin neden olduğu zarar, en basit anlamda yaşlanma olarak tanımladığımız şeydir. Serbest radikallerden uygun şekilde korunmazsanız, çok daha hızlı yaşlanırsınız, eklemlerde bükülme zorluğu ve cilt sarkması da hızlanır. Üzüm çekirdeği antioksidan olmasının yanı sıra cildi daha sıkı ve elastiki yapar. Yaşlılık lekelerinin tedavisinde yararlıdır. Serbest radikaller, yaşlanmayla birlikte gelen eklem iltihabı, alerji, dolaşım bozuklukları, şeker hastalığı, karaciğer sirozu, kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı gibi hastalıklarda rol oynar."
Diğer meyve ve sebzelere göre üzüm çekirdeğinde antioksidan oranının fazla olduğunu ifade eden Şen, günde bir avuç siyah üzümün sağlık için faydalı olduğunu kaydetti.
Cihan