4-6 AYLARDAN İTİBAREN BEBEK BESLENMESİ ( EK BESİNLERE GEÇİŞ DÖNEMİ )
4-6. aylar bebek beslenmesinde çok önemli bir yer tutar. Çünkü artık bebeğiniz hızla büyüyordur ve buna bağlı olarak besin ve enerji gereksinimleri de artmaktadır. Beslenme otoritelerinin ortak görüşü anne sütü veya benzeri bir mamanın 4.-6. aylardan sonra bebek beslenmesinde tek başına yeterli olmayacağıdır. İlk 3-4 ay bebeğin emerek beslenme dönemidir. İlk 4-6 ay anne sütü veya biberon maması ile beslenen bebekler bu dönemden sonra sağlıklı gelişimlerine devam edebilmek için farklı besinlere de gereksinim duyarlar.
Ek gıdalara başlama zamanı 4. aydan önce olmamalı ancak ek gıdaya geçiş zorlaşacağından 6.aydan sonraya da bırakılmamalıdır. Bunun yanısıra, anne sütü varsa mutlaka devam etmelisiniz. Biberon maması kullanıyorsanız kullandığınız 1 numaralı başlangıç mamalarından 2 numaralı devam mamalarına geçmelisiniz. 2 numaralı devam mamaları bebeğin bu dönemdeki besinsel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Ek gıdalara geçiş dönemi yavaş ilerleyen bir süreçtir. 4.ayını tamamlayan bebekler daha çabuk acıkmaya başlar; anne sütü veya biberon maması aldıktan sonra halen aç olduklarını size hissetirirler. Bu bebeğinizin ek besinlere hazır olduğunun göstergesidir. Bu aylardan sonra bebeğinizin sindirim sistemi ve böbrekleri çeşitli besinleri sindirecek ve atıkları vücuttan uzaklaştırabilecek olgunluğa ulaşmıştır.
EK GIDALARA GEÇİYORUZ.
. Bebeğinize ilk vereceğiniz gıdanın onun tarafından kabul edilmesini kolaylaştırmak istiyorsanız bu ilk adımıo açken atmalısınız. Vereceğiniz yiyeceği küçük bir çay kaşığına ya da parmağınızın ucuna yerleştirerek bebeğinizin dudaklarına değdirin. Bu yeni tattan hoşlanıp hoşlanmadığınıkolayca anlayabilirsiniz. Eğer yiyeceği diliyle iter ve bu tavrınıikinci denemeden sonra halen devam ettirirse onu daha fazla zorlamamanızıve bu yeni yiyeceği bir daha denemeden önce 3-4 gün beklemenizi tavsiye ederiz.
. Yutma işlevinin gelişmemişolmasıkaşıkla beslenmeyi güçleştirir. Bazıbebekler bu geçişi kolay yapamazlar ve kaşıkla beslenmeyi redderler. Geçişdöneminde çok sabırlıolmak gereklidir.
.Yeni ve farklıgıdalara teker teker ve en az 3-5 gün ara ile başlanmalıdır.Yeni verilmeye başlanan gıdaların bebekte allerji ya da sindirim güçlüğü yaratmadığının anlaşılabilmesi için aynıanda birden fazla gıda başlanmamalıdır.
.
Yeni besinler önce az miktarda verilmeli zamanla miktar bir öğün oluşturacakşekilde artırılmalıdır.
. Her yeni gıdada bebeğinizin kakasında bazıdeğişiklikler olabileceğini bilerek fazla telaşlanmamalısınız.
. 12. ay sonuna kadar bebek için hazırlanan gıdalara tuz veşeker ilave edilmemelidir.
. Bebeğe verilecek bütün yiyecekler taze ve katkısız olmalıdır. Kimyasal koruyucu madde içeren konserve ve katkımaddeli hazır yiyecekleri bebeğinizin beslenmesinde kullanmamalısınız. Aldığınız hazır sebze ve meyvelerin olgunlaşmışolmasına dikkat etmelisiniz. Seçtiğiniz taze ürünlerin hormon ve kimyasal ilaç kullanılmadan üretilmesi de önemlidir. Mümkünse organik tarımla üretilmişolanlarıtercih edin.
. Bebek için her öğün taze besin hazırlamalıve bu besinleri oda sıcaklığında uzun süre bekletmemelisiniz.
. Dişçıkarma dönemi bebeğin iştahsız ve huzursuz olduğu zamanlardır. Bu dönemlerde bebek anne sütü veya biberon mamasınıdaha fazla almak isteyebilir. Kaşığıreddetme, bu dönemde karşılaşılabilen bir problemdir,ısrarcıolmamak gerekir.Doktorunuzla görüşerek bebeğinizin günlük besin ihtiyacınıkarşılayacak kadar beslenip beslenmediğini öğrenebilirsiniz. Ek Gıdalara geçişaşamasında başlangıç olarak pirinçli bir mama başlanmalıdır. Bu amaçla hazır pirinçli mama alabilir veya kendiniz evde kullandığınız biberon mamasıile muhallebi yapabilirsiniz: 100 ml.(1 çay bardağı) su ile bir tatlıkaşığıpirinç unu pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra içine 3 ölçek devam mamasıilave edilir. Muhallebiniz hazırdır. Muhallebinizi mısır unu ile de pişirebilirsiniz. Diğer tahılların (buğday, çavdar, yulaf vb.) kullanımına 6. ay sonunda başlanmalıdır. Pirinçli mamasından sonra bebeğinize sebze çorba sıvermeye başlayabilirsiniz: Öncelikle patates havuç ve az miktarda pirinç haşlanarak tel süzgeçten geçirilir, salça ve tuz ilave etmeden (çok az miktarda sıvıyağilave edilebilir) bebeğe verilir.Yaklaşık 1 hafta sonra sebze çorbasına kabak, taze fasulye, bezelye ve enginar ilavesine başlayabilirsiniz. Yerelması, kereviz ve patlıcan gibi gıdalarıfazla nitrat içerikleri sebebiyle bu aylarda kullanmamanızıöneririz. Meyve suyu ve meyve püresi de bu aylarda vermeye başlayacağınız ek gıdalardandır ve genelde ara öğünlerde tercih edilir.İlk olarak elma veya havuç denenmelidir. Meyveler cam rendeden rendelenir ve ince bir tülbentten geçirilerek suyu bebeğe verilir. Portakal ve kivi de başlanabilir. Fakat bu meyveler allerji yapabileceği için kontrollü birşekilde verilmelidir. Bu gıdalardan sonra yoğurt verilmeye başlanabilir. Bebek için evde kendi yaptığınız yoğurdu kullanmalısınız. Devam mamalarıile yoğurt yapımıiseşöyledir: 100 ml hazırlanmışdevam mamasıiçineılık iken 1 tatlıkaşığıyoğurt koyularak mayalanmaya bırakılır. Daha sonra buzdolabında dinlendirilmelidir. Bebeğin alabileceği sıcaklığa getirilip bebeğe verilir.İsteğe göre içersine meyve püresi de ilave edilebilir. Sebze ve meyve kullanımınızda aldığınız sebze ve meyvelerin organik tarımla yetiştirilmişolmasıönemli bir detaydır. Organik tarımla yetiştirilen ürünler kimyasal ilaç ve hormon kullanılmadan, doğal gübre ile toprağı, suyu kontrollü özel çiftliklerde yetiştirilirler. Bu dönem için hazırlanmışhazır sütlü kaşık mamaları, tahıllıkaşık mamalarıve kavanoz mamaları, bebeğin beslenmesinde evde hazırlanan besinlere en iyi alternatiftir. Tamamen bebeğinizin özel ihtiyaçlarına gore hazırlanmışbu ürünler hijyenik doğal ve katkısızdır. Hazırlanımlarıda son derece pratik olan bu ürünler bebek beslenmesinde kompğle bir öğün oluştururlar. Ayrıca bebeğin katıgıdalara geçişini kolaylaştırırlar.