Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

web

AnasayfaGaleriLatest imagesKayıt OlGiriş yap
SBS HAKKINDA HERŞEY Ybanner SBS HAKKINDA HERŞEY 2cznnm

SBS HAKKINDA HERŞEY

YazarMesaj
Holyone
Yönetici
Yönetici
Holyone

Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 3850
Paylaşım Gücü Paylaşım Gücü : 9917
Rep Point Rep Point : 106
Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 25/02/09
Yaş Yaş : 31

SBS HAKKINDA HERŞEY Empty
MesajKonu: SBS HAKKINDA HERŞEY   SBS HAKKINDA HERŞEY EmptyC.tesi Tem. 18, 2009 1:49 pm

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) nedir?

İlköğretimin 6, 7 ve 8inci sınıflarında öğrencinin derslerden, o yılın müfredatında belirtilen kazanımları elde etme seviyesinin ölçüleceği Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl haziran ayında ders kesiminden sonra düzenlenen merkezi sistem sınavlarıdır.

Seviye Belirleme Sınavı zorunlu bir sınav mıdır?

Seviye Belirleme Sınavı zorunlu bir sınav değildir. Ancak; merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından öğrencilerin bu sınavlara girmesi tavsiye edilmektedir.

Seviye Belirleme Sınavı yılda kaç kez yapılacak?

Seviye Belirleme Sınavı yılda bir kez yapılacak, tüm merkezi sistem sınavlarının mantığına uygun olarak telafisi ya da not yükseltmesi gibi ek herhangi bir sınavı olmayacaktır.

Seviye Belirleme Sınavı hangi sınıflarda yapılacak?

2007–2008 Öğretim yılı sonunda 6 ve 7inci sınıflara, 2008–2009 Öğretim yılından sonra ise 6, 7 ve 8inci sınıflara Seviye Belirleme Sınavları uygulanacaktır.

Seviye Belirleme Sınavı ne zaman yapılacak?

Ortaöğretime geçiş kapsamında Seviye Belirleme Sınavları her yıl Haziran ayında okulların ders bitiminden sonraki haftalarda yapılacaktır.

2008 yılı için;

6ıncı sınıflar 21 Haziran 2008

7inci sınıflar 22 Haziran 2008 tarihlerinde Seviye Belirleme Sınavları yapılması planlanmaktadır.

Seviye Belirleme Sınavı kimler katılacak?

2008 yılı için 6ıncı ve 7inci sınıf öğrencilerine yapılacaktır.

2009 yılından itibaren 6ıncı, 7inci ve 8inci sınıf öğrencilerine yapılacaktır.

Seviye Belirleme Sınavı sonuçları nerelerde kullanılabilecek?

Seviye Belirleme Sınav sonuçları yalnızca ortaöğretim kurumlarına geçişte kullanılabilecektir. Sınıf geçmeye herhangi bir etkisi olmayacaktır.

Seviye Belirleme Sınavı OKS benzeri yeni bir sınav türü müdür?

Seviye Belirleme Sınavları Orta öğretime Geçiş Sistemini oluşturan unsurlarından sadece biridir. Seviye Belirleme Sınavları özellikleri açısından yeni bir sınav sistemi olarak algılanmamalıdır. Yeni sistemin değerlendirme unsurlarından biridir.

Açık İlköğretim Okulu öğrencileri Seviye Belirleme Sınavı ya da OKS’ye girebilecek mi?

Açık İlköğretim Okulu öğrencileri yaşları itibariyle ortaöğretim nüfus çağını geçmemeleri koşuluyla dilerlerse Seviye Belirleme Sınavlarına ya da OKS’ ye girebilecektir.

Özel eğitime muhtaç öğrenciler Seviye Belirleme Sınavlarına girecekler midir?

Özel eğitime muhtaç öğrenciler isterlerse Seviye Belirleme Sınavlarına girebilecektir. Çünkü bu sistem ve sistemin birer parçası olan sınavlar öğrencinin tüm özelliklerini dikkate alarak ortaöğretime bir yönlendirme yapmayı hedeflemektedir.

Sınavda beş test yer alacak

SBS'lerde 5 test uygulanacak. Bunlar Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler ile yabancı dil testleri olacak. Her testin puan katsayısı farklı olacak. İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıfları için Seviye Belirleme Sınavı Puanı (%70), Yıl Sonu Başarı Puanı (%25), Davranış Puanı (%5) her 3 puan türü için ayrı ayrı hesaplanarak oluşturulacak olan bir sınıf puanı olacaktır. Ortaöğretime yerleştirmede kullanılacak Sınıf Puanı (SP); 6. sınıf puanı (SP6) %25, 7. sınıf puanı (SP7) %35, 8. sınıf puanı (SP8) %40 oranında hesaplanmasıyla elde edilecektir.

En fazla puan Türkçe ve matematiğe verilecek

En fazla puan getirecek test Türkçe ve matematik testleri olacak. Türkçe ve matematikten yapılacak her net öğrencilere 4 kat puan getirecek.

Yabancı dilden soru olacak

İlköğretimde yapılan merkezî sınavlarda bu yıl ilk kez yabancı dil sorusu sorulacak. Puan katsayısı ise 1 olacak.

Sınıfa göre soru sayısı olacak

SBS'lerdeki soru sayısı da sınıflara göre değişecek. 6. sınıfların sınavında toplam 80 soru, 7. sınıfların sınavında da 90 soru sorulacak. İlköğretim son sınıf öğrencilerinin sınavında ise OKS'de olduğu gibi 100 soru sorulacak.
http://www.webs-team.tr.gg
Holyone
Yönetici
Yönetici
Holyone

MesajKonu: Geri: SBS HAKKINDA HERŞEY   SBS HAKKINDA HERŞEY EmptyC.tesi Tem. 18, 2009 1:49 pm

8, 7 ve 6. sınıfların SBS’leri sırasıyla 6, 7 ve 13 Haziran’da yapılacak

İlköğretim ve lise öğrencileri için büyük önem taşıyan merkezî sınavların tarihleri belli oldu.

Buna göre her yıl 1,5 milyon civarında öğrencinin girdiği Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) 14 Haziran 2009 tarihinde gerçekleştirilecek.

Yabancı Dil Sınavı’nın ise 21 Haziran’da yapılması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı da geçen yıl 6 ve 7. sınıfların Seviye Belirleme Sınavlarını (SBS) haziran sonunda yaparken, bu yıl erkene aldı. Bakan Hüseyin Çelik’in onaylamasının ardından yürürlüğe giren sınav takvimine göre, 8, 7 ve 6. sınıfların SBS’leri sırasıyla 6, 7 ve 13 Haziran’da yapılacak. Ortaöğretim Kurumları Sınavı’nın (OKS) kaldırılması ile bu yıl ilk kez yapılan SBS’ler, önümüzdeki yıl tam anlamıyla uygulanmış olacak. Bu yıl SBS’ye giren 7. sınıflar, gelecek yıl girecekleri ikinci SBS ile fen, Anadolu ve sosyal bilimler gibi liselere yerleştirilecek. 2010′da ise öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda girdikleri SBS’ler, diploma notları ve davranış puanları ile liselere girebilecek. 6, 7 ve 8. sınıflar için ayrıca Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (DPY) yapılmayacak. Bunun yerine söz konusu sınıflarda yapılan SBS’ler parasız yatılılık ve bursluluk için de değerlendirilecek. Bununla birlikte ilköğretim 5. sınıflar ile lise 9, 10 ve 11. sınıfların Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı 3 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirilecek.

SBS ve DPY sınavlarına başvuru tarihleri ise daha sonra açıklanacak.

Özel okulların da SBS ile öğrenci alması taraftarı olan bakanlığın sınav takviminde ‘özel okullar sınavı’ yer almadı. Bakan Çelik, sadece yabancı özel okullar için sınav yapılmasına izin verirken, diğer özel okullar için ayrı bir sınava sıcak bakmıyor. Girişimlerini sürdüren özel okullar ise mayıs ayı sonunda gerçekleştirilecek yabancı özel okullar sınavına dahil olmak istiyor.Öte yandan 8 Eylül 2008′de başlayan 2008-2009 eğitim-öğretim yılının birinci dönemi 23 Ocak 2009′da sona erecek. Öğrenciler ve öğretmenler 26 Ocak-6 Şubat 2009 arasında yarı yıl tatili yapacak. İkinci dönem ise 9 Şubat 2009′da başlayacak. 2008-2009 öğretim yılının son ders zili ise 12 Haziran 2009′da çalacak.
Holyone
Yönetici
Yönetici
Holyone

MesajKonu: Geri: SBS HAKKINDA HERŞEY   SBS HAKKINDA HERŞEY EmptyC.tesi Tem. 18, 2009 1:49 pm

Uzmanından sınav analizi

* Türkçe: Öğrencilerin okuma, okuduğunu anlama, çıkarım yapma ve doğru kelime kullanımı sorgulanmış. Soruların bazılarının daha uzun olması öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisini ölçmeye yönelik. Türkçe sorularında şekil hatta grafik kullanılması bir yenilik.

* Yabancı dil: Soru kökü olarak Türkçe ama seçenekleri yabancı dil olarak sorulmuş. Öğrencilere yabancı dilde temel ifadeleri kullanımı sorgulanmış, ancak yabancı dilin kendi kendine öğrenilemeyeceğini düşünürsek yine de öğrencilerin zorlanacağı düşünülebilir. Yabancı dil soruları bu tarzda basit sorulursa seçici sorular olmayacak ve öğrenciler arasında farklılıkları ortaya çıkaramayacak.

* Fen ve Teknoloji: 6′ncı sınıflarda tamamen bilgiye dayalı basit sorular sorulmuş. 7′nci sınıflarda ise bir soru hariç diğerleri doğrudan bilgi içeren basit sorular. Sorular tamamen şekillere ve somut ifadelere dayalı. Sosyal bilgilerde yer alan tarih soruları şekilli ve somut ifadelere dayanmakta. Coğrafya sorularının zorluk derecesi yüksek. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları seçmeli olarak sorulmuş.

* Matematik: Yeni müfredatın gereği olan modellemeler kullanılmış, dolayısıyla soyut matematiksel terimler somut hale getirilmiş. Bu çok olumlu bir çalışma. Bakanlığın müfredatında yer alan “geometrik kavramlar” konusundan soru sorulmamış. Bu da soruların tüm konuları ve kazanımları sorgulamadığını göstermekte. Sorularda öğrencilerin yaş grubuna uygun bir yapı kullanılmış.

YAŞAR ÖZAY/SABAH
Holyone
Yönetici
Yönetici
Holyone

SBS ‘DE BAŞARI İÇİN

1. ERTELEMEYİNİZ.
Ertelemek sıkışıklığa ve bu da zayıf ezberlemeye yol açar. Ezberiniz iyi değilse sınav stresi altında her şeyi unutacaksınız.

2. TEKRAR EDİNİZ.
Herhangi bir sınav materyalini en az 2 kere gözden geçirmelisiniz. (Önemli bir sınav için en az 3 kere) Tekrar etmek, belleği güçlendirir, yetersiz olduğunuz alanları keşfetmenizi sağlar, materyalleri daha iyi anlamanızı sağlar. Tekrar, çalışmak için daha çok zaman ayırmanızı gerektirir. Sınavdan iyi sonuç alanlar, sadece parlak zekalarıyla bunu başaramazlar.

3. KENDİNİZİ ZAMANLAYIN.
Sınırlandırılmış bir zaman içinde performansınızın nasıl değiştiğine şaşıp kalacaksınız. Tüm deneme sınavlarını gerçek sınavlar gibi zamanlayın. Çalışma oturumları da zamanlandırılmalıdır. Bir konuyu çalışmak için 2 saatlik bir zaman ayırmalısınız. Sonra 10-15 dakika dinleniniz. Diğer bir konuyu da çalışmak için 2 saat ayırınız. Sabah saatleri genellikle ezber için mükemmeldir. Öğleden sonraları da problem çözmek için uygundur.

4. SINIFTA TUTTUĞUNUZ NOTLARA ÖNEM VERİNİZ.
Sınıfta ayrıntılı notlar alınız. Ders notlarınızın öz olmasına ve öğretmenin öğrettiği her şeyi kapsamasına önem veriniz. Sınıfta çözülen problemler tekrar gözden geçirilmelidir.

5. DERS MALZEMELERİNİZİ AMAÇLI KULLANINIZ.
Yetersiz olduğunuz alanları takviye etmek ve mevcut problemleri çözmek için kullanınız. Özetleri bir kereden fazla okuyunuz.
Holyone
Yönetici
Yönetici
Holyone

OGES NEDİR ?

İlköğretim 6,7 ve 8inci sınıf öğrencilerinin yıllara yayılan seviye ve performans
ölçümüyle alacakları puanlara göre ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmelerini esas alan
Seviye Belirleme Sınavı (SBS), Yılsonu Başarı Puanı (YBP), Davranış Puanı (DP) olmak
üzere üç ana unsura dayanan öğrenci odaklı yeni bir sistemdir
Holyone
Yönetici
Yönetici
Holyone

MesajKonu: Geri: SBS HAKKINDA HERŞEY   SBS HAKKINDA HERŞEY EmptyC.tesi Tem. 18, 2009 1:50 pm

SBS ‘DE BAŞARI İÇİN- 2

6. HABERLEŞİNİZ.
Sınıf arkadaşlarınız ve öğretmeninizle konuşunuz. Anlamadıklarınızı anında sorun, sonra kavramları takviye için yeterli zaman bırakın. Tek başınıza çalışınız. Grupla çalışma zaman israfı olduğu için sadece başınız dertteyse grupla çalışınız.

7. ERKEN BAŞLAYINIZ.
Sınava çalışmak için erken başlayınız. Peşin hükümlü olmayınız.

8.ÇALIŞMA MALZEMELERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİNİZ.
Birkaç kitap satın alınız. Diğerlerini kütüphaneden alınız.

9. KAVRAMLARI VE YABANCI KELİMELERİN ANLAMLARINI ÖĞRENİNİZ.
Yabancı dildeki kelimeleri ezberlemek için:
a)Yabancı dildeki yayınları okuyunuz. Anlamını bilmediğiniz kelimeler için sözlüğe bakınız.
b)Her gün zaman ayırarak bir haftada en az 20 kelime ezberleyiniz.
c)Ezberlediğiniz kelimeleri tekrarlayınız. Her hafta öğrendiğiniz yeni 20 kelimeyi ve eski 20 kelimeyi her hafta gözden geçiriniz.
d)Her haftasonu kelime alıştırmalarını yapınız.
e)Bu program hayati bir sınav için en az 6-8 ay sürmelidir.
Sıkı çalışma=Yüksek puan=İyi bir gelecek olduğunu unutmayınız.
f)Sınav günü dinlenmiş olarak sınava giriniz.

10. ÖZET:
Sınavda başarılı olmak için hazırlanmaya erken başlayın, tekrarlayın ve alıştırmalar yapın.
Holyone
Yönetici
Yönetici
Holyone

MesajKonu: Geri: SBS HAKKINDA HERŞEY   SBS HAKKINDA HERŞEY EmptyC.tesi Tem. 18, 2009 1:50 pm

Sbs sorularına devam ediyoruz.

351- “Dedem koynunda yattıkça benimsin ey güzel vatan ! “ mısrada aşağıdaki ses

olaylarından hangisi yoktur?

a ) Ulama b ) Ünlü düşmesi c ) Yumuşama d ) Benzeşme

352- Aşağıdaki sözcüklerden hangisi basit yapılı değildir?

a-) Deniz b-) Yaprak c-) Kilim d-) Tarak

353- Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapım eki almıştır?

a-) Hürriyet b-) Milliyetçi c-) Paragraf d-) Telefon

354- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelimede ünsüz benzeşmesi vardır?

a-) Çocuk ağaca çıkmak için uğraşıyordu.

b-) Kitabı masanın üstüne bıraktım.

c-) Tilkinin kuyruğu kapana sıkışmış.

d-) Çiftlikte arkadaşlarıyla oturuyordu.

355- “ Ayşe şöyle cevap verdi” cümlesinin sonuna aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi konmalıdır?

a-) ( : ) b-) ( , ) c-) ( ! ) d-) ( … )

356.Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki sözcüklerin tümü çekim eki almıştır?

358-Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde çekim ve yapım eki bir aradadır?

360-.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert sessizlerin yumuşaması olayına bir örnek vardır?

A) İlaçları kullanınca kısa zamanda iyileşti.

B) Bahçıvan yeni ekilen çiçekleri suladı.

C) Mektubu posta kutusundan aldı.

D) Bayramda çeşitli hediyeler dağıtıldı.

361.Aşağıdaki kelimelerin hangisinin kökü diğerlerinden farklıdır.

A)Güçlü B)Takı

B)Büyük C)Uygun

362-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde –me eki,olumsuzluk eki olarak kullanılmıştır?

A)Konuşma,herkes bize bakıyor.

B)Koruma görevlileri olaya müdahale etti.

C)Danışma bürosu burası mı?

D)Kardeşim uyuma numarası yapıyor.

363-.Bir kimsenin kendi hayatını anlattığı yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

A)Anı C)Söyleşi

B)Otobiyografi D)Deneme

364-”ÇEKMEK ”sözcüğü hangi cümlede “bir yerden bir yere taşımak” anlamında

kullanılmıştır?

A)Okulun etrafına yüksek duvarlar çekildi.

B)Bankadaki bütün paramı çektim.

C)Hatalı üretilen bütün televizyonları piyasadan çektik.

D)Üç günde harmandaki bütün arpaları çektiler.

365-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi sadece çekim eki almıştır?

A)Süzülüyor ufukta bir küçük kuş

B)Karanlıkta sevgi yelkeni

C)Benliğinde hasretin ince teli

D)Sessizliğin sarhoş sesi

366-Aşağıdaki cümlelerin hangisi yüklemin türü yönünden farklıdır?

A)Sanatçının ilk işi gözlemdir.
B)Duvarlar nemlenmiş.
C)Radyoyu kurcalama çocuğum.
D)Dün sen mi aradın beni?

367-Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin mesajı farklıdır?

A)Topalla gezen aksama öğrenir.
B)Körle yatan şaşı kalkar.
C)Üzüm üzüme baka baka kararır.
D)Ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlağı olur.
Holyone
Yönetici
Yönetici
Holyone

1- Seviye Belirleme Sınavı (SBS) nedir?

İlköğretimin 6, 7 ve 8inci sınıflarında öğrencinin derslerden, o yılın müfredatında belirtilen kazanımları elde etme seviyesinin ölçüleceği Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl haziran ayında ders kesiminden sonra düzenlenen merkezi sistem sınavlarıdır.

2- Seviye Belirleme Sınavı zorunlu bir sınav mıdır?

Seviye Belirleme Sınavı zorunlu bir sınav değildir. Ancak; merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından öğrencilerin bu sınavlara girmesi tavsiye edilmektedir.

3- Seviye Belirleme Sınavı yılda kaç kez yapılacak?

Seviye Belirleme Sınavı yılda bir kez yapılacak, tüm merkezi sistem sınavlarının mantığına uygun olarak telafisi ya da not yükseltmesi gibi ek herhangi bir sınavı olmayacaktır.

4- Seviye Belirleme Sınavı hangi sınıflarda yapılacak?

2007–2008 Öğretim yılı sonunda 6 ve 7inci sınıflara, 2008–2009 Öğretim yılından sonra ise 6, 7 ve 8inci sınıflara Seviye Belirleme Sınavları uygulanacaktır.

5- Seviye Belirleme Sınavı ne zaman yapılacak?

Ortaöğretime geçiş kapsamında Seviye Belirleme Sınavları her yıl Haziran ayında okulların ders bitiminden sonraki haftalarda yapılacaktır.

2008 yılı için;

6ıncı sınıflar 21 Haziran 2008

7inci sınıflar 22 Haziran 2008 tarihlerinde Seviye Belirleme Sınavları yapılması planlanmaktadır.

6- Seviye Belirleme Sınavı kimler katılacak?

2008 yılı için 6ıncı ve 7inci sınıf öğrencilerine yapılacaktır.

2009 yılından itibaren 6ıncı, 7inci ve 8inci sınıf öğrencilerine yapılacaktır.

7- Seviye Belirleme Sınavı sonuçları nerelerde kullanılabilecek?

Seviye Belirleme Sınav sonuçları yalnızca ortaöğretim kurumlarına geçişte kullanılabilecektir. Sınıf geçmeye herhangi bir etkisi olmayacaktır.

8- Seviye Belirleme Sınavı OKS benzeri yeni bir sınav türü müdür?

Seviye Belirleme Sınavları Orta öğretime Geçiş Sistemini oluşturan unsurlarından sadece biridir. Seviye Belirleme Sınavları özellikleri açısından yeni bir sınav sistemi olarak algılanmamalıdır. Yeni sistemin değerlendirme unsurlarından biridir.

Lise, Türk eğitim sistemine göre, sekiz yıllık ilköğretimini (eski sistemdeki üç yıllık ortaokulu) bitirmiş olan gençleri, en az dört yıllık bir eğitimle hayata veya yükseköğretime hazırlayan ortaöğretim kurumu demektir.

Ülkemizde çeşitli amaçlara yönelik olarak kurulmuş farklı liseler bulunmaktadır. Bu özel liselere giriş için Milli Eğtim Bakanlığı (MEB)tarafından OKS veya SBS sınavlarına girmek ve başarılı olmak gerekmektedir.

Sitemizde bulunan OKS ve SBS sınavlarına yönelik deneme testleri ve hazırlık soru bankalarını ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

İyi bir lise eğitim ve öğretimi iyi bir üniversiteye giden yolda en önemli ara basamaklardan biridir. Bu nedenle tüm öğrencilerin ve gençlerin lise ve ilköğretim dönemlerini en verimli şekilde geçirmek için gayret sarfetmeleri gerektiğini söyleyebiliriz.

Sitemizde Seviye Belirleme Sınavı - SBS hakkında da ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Seviye Belirleme Sınavı - SBS hakkında daha fazla bilgi almak için bize yazabilirsiniz.

OKS veya SBS sınavına girecek olan tüm öğrencilere başarılar dileriz.

SBS HAKKINDA HERŞEY
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Sevgililer Günü Hakkında Herşey
» Sevgililer Günü Hakkında Herşey
» Kalp Pili Hakkında Herşey
» Semih: Henüz herşey bitmedi
» Cilt Hastalıkları...ve ilgili hersey..